pondelok 11. mája 2015

Recenzia: Nočný tieň

Oficiálna anotácia hovorí:


Magický svet, ktorý vo svojom románe vytvorila americká autorka Andrea Cremerová, je krásny, ale aj nebezpečný. Má nemenné, prísne zákony a život sa odnepamäti riadi podľa nich. Dobro a zlo však zvádzajú nikdy sa nekončiaci boj. Ale čo ak sa svet Strážcov, bájnych bytostí, napoly ľudí, napoly vlkov, prepletie s osudmi obyčajných ľudí? Keď sedemnásťročná stredoškoláčka Calla nájde v horách ťažko zraneného chlapca, ešte netuší, ako dramaticky sa zmení jej doterajší život, odohrávajúci sa vo dvoch podobách – zvieracej a ľudskej. Mladého dobrodruha Shaya zachráni pred istou smrťou a poruší tak zákony vlastného spoločenstva. Shay je nielen výzvou pre jej srdce zadané nádejnému budúcemu vodcovi spriatelenej svorky vlkolakov, ale aj veľkou záhadou. Ako jediný človek sa z neznámych dôvodov teší privilegovanému postaveniu a ochrane oboch svoriek, čo sa majú v krátkom čase spojiť sobášom Cally a Rena. Iba najbližšia priateľka Bryn a brat Ansel aj vďaka vzájomne sa rozvíjajúcemu ľúbostnému vzťahu šípia, čo sa odohráva v Callinom vnútri a prečo sa jej postoj k prísnym zásadám Ochrancov a Strážcov začína meniť. Callina napínavá výprava do zakázanej jaskyne, kde sa skrýva jeden z kľúčov poznania jej vlastnej minulosti, a krvavý rituál ako súčasť nadchádzajúceho sobášneho obradu prinášajú rozuzlenie, čo odstráni všetky pochybnosti. Calla si musí vybrať... Rozhodne sa počúvnuť hlas svojho srdca a riskovať, že stratí všetko? Obetuje hoci aj život pre zakázanú lásku, alebo sa radšej podriadi predurčenému osudu?

Autor - Andrea Cramerová
Oficiálny názov - Night Shade
Počet strán - 400

Hodnotenie:
Obálka: 5/5
Dej: 4/5
Nuda: 2/5
Napätie: 3,5/5
Láska, romantika: 3,5/5

Prečítajte ak: -chcete vstúpiť do nového, zaujímavého sveta
Nečítajte ak:  -vás už iritujú ľúbostné trojuholníky

Sim hovorí:

Kniha Nočný tieň ma prenesie do úplne nového a pre mňa zatiaľ neprebádaného sveta vlkolakov - to bola moja myšlienka, s ktorou som knihu brala z police. Keďže som skôr na upírov a jediná séria, v ktorej zohrávali akú takú hlavnejšiu úlohu vlkolaci, bol Twilight (..ooops). Myšlienku by som po prečítaní knihy rada "trošku" pozmenila. Ocitla som sa v novom,  nebezpečnom svete, ktorý má svoje pravidlá a zákony, ktoré sa dodržiavajú už od kto-vie-kedy. Hlavnú úlohu v príbehu majú Ochrancovia a Strážcovia - prvá takmer polovica knihy sa niesla v duchu "KTO JE KTO?!" No napokon príde vytúžené vysvetlenie. Strážcovia, ktorí sa dokážu premieňať na vlkov každej farby v zlomku sekundy, tvoria svorky. Dve svorky, z ktorých musí vzniknúť jedna, silnejšia svorka. Nightshadovci a Banovci. Čas svadby dvoch alfa, Cally a Rena, sa blíži a na oboch padá veľký tlak zo strany Ochrancov. Aby upokojili svojich "vedúcich," rozhodnú sa, že začnú svorky Nightshadovcov a Banovcov zbližovať vopred. No ako však majú spolu vychádzať bez toho, aby si navzájom neposkákali do kožuchov?
 
Ani v jednej svorke nie sú nezaujímavé postavy. V podstate každá postava zažije svoju chvíľku slávy, pretože každý má čo povedať. Vzťahy medzi jednotlivými postavami sú rôzne, no boli spracované naozaj realisticky a ich vystupovanie bolo uveriteľné. Mojím obľúbencom - no bolo ich viac- sa stal Ansel, bráška hlavnej postavy Cally.

Samozrejme - na scénu prichádza problém. Shay. Obyčajný chlapec, ktorého Calla zachránila v lesoch pred istou smrťou. Ako naschvál, Strážcovia dostali za úlohu Shaya ochraňovať a špeciálne sa mu má venovať Calla (eh.. strážiť ho). Čo by to však bolo za príbeh, keby sa trochu nespestrí. Calla sa pomaly ale iste zamiluje do Shaya, no vie, že je to nemožné, nesmie to dopustiť. Calla vám príde ako niekto, kto vie, čo robí, kde je jeho miesto a aký má osud. Keď sa však pozriete lepšie, zistíte, že Calla je miestami dosť zmätená a nevie si vybrať. Jej od narodenia určený snúbenec Ren je chlapec, za ktorým naťahuje krk hádam každé dievča, no aj napriek tomu má viac- menej oči len pre Callu a tú romantickú atmošku vytvára práve on.
Stále stopercentne neviem, komu fandím viac. Či Renovi alebo Shayovi. Svojím spôsobom mám rada oboch, no Ren o maličký kúštik asi predsa vedie, zapôsobilo na mňa, čo spravil pre Callu, aj keď to pre neho muselo byť ťažké.

Calla so Shayom, ktorí chcú prísť na to, čo sa v podstate deje, sa vybrali za dobrodružstvom - KNIŽNICA a zakázané knihy. Postupom času začínajú odhaľovať nové a nové tajomstvá a nič sa nezdá byť také, ako pred tým. Svadba sa však nebezpečne rýchlo blíži a je čas si utriediť myšlienky. Je Callyn svet naozaj taký, ako ho pozná? Môže sa vyhnúť svojmu osudu?

Napínavý príbeh, ktorý vyvrcholí do ešte napínavejšieho konca je čítanie, ktoré stojí za vašu pozornosť. No ak však vôbec nie ste na ľúbostné trojuholníky a miestami nerozhodné hlavné hrdinky, zvážte, či peniaze neinvestujete na niečo iné. No myslím si, že v tejto knihe sa to dalo zniesť slušne. Príbeh knihy bol určite zaujímavý, no nepodarilo sa mu presvedčiť ma, aby som bežala rovno do kníhkupectva a hneď začala čítať druhý diel, ktorý, mimochodom, nesie názov Prekliatie vlkov. Som však rada, že som si túto knihu prečítala a rozšírila "znalosti" o vlkolakoch.


Poznámočka:  Páči sa mi, ako autorka vyriešila rýchle premieňanie človeka na vlka. Žiadne trhanie košieľ a odhaľovanie sexy tehličiek sa - pre niekoho bohužiaľ - nekonalo, no rozhodne to tam nechýbalo :D

70%

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára